De terugkeer van Kapitein Rob

Soms mag ik  in het fotoarchief van het Stripschap snuffelen. Dan kom ik materiaal tegen waarvan ik totaal geen idee heb waar ik naar zit te kijken. Naar een onbekende beurs, of een tekenaar die ik alleen met een twintig jaar ouder gezicht ken. Nu ben ik al stripfan sinds ik kon lezen, dus het meeste herken ik wel. En ik vond iets wat weer herinneringen opriep aan lang vervlogen tijden.

Ik kwam in het Stripschaparchief een serie foto’s tegen met iets dat op een tentoonstelling van Kapitein Rob leek. Nu herlees ik die boeken met enige regelmaat, dus het trok meteen mijn aandacht. Ik moest meteen denken aan de poster van het Rotterdamse Maritiem Museum, die in mijn werkkamer hangt. Maar ja, die expo was in 1990 en de foto’s waren van 1995. Wacht even, ik had pas geleden de albums van uitgeverij de Vrijheid voorbij zien komen en die kwamen uit die periode.

Naast de foto’s bestaat er een digitale archiefversie van ons clubblad Stripnieuws. Die heb ik even geraadpleegd om erachter te komen dat ik naar De Stripdagen 1995 in Breda zat te kijken. En kijk, een nog heel wat minder grijze Hans Matla. In Schapnieuws stond  inderdaad een beschrijving van de expo en een serie foto’s. Waarmee weer een stukje  geschiedenis op zijn plek viel. Natuurlijk heb ik deze beurs bezocht. Het bewijs, de delen die de Vrijheid als beurseditie uitgaf, staan nog steeds bij me in de kast. Ik ga ze deze winter weer eens herlezen.

En kapitein Rob? Die vaart vast nog wel ergens rond in zijn Vrijheid.

Groetjes van oom Roon